Wyższa Szkoła Biznesu i Zarządzania w Ciechanowie

DYPLOMOWANY SPECJALISTA DIETETYK

Dyplomowany specjalista dietetyk


 Również dla osób bez matury 


 


Dietetyka zajmuje się zasadami żywienia człowieka zdrowego i chorego, edukacją żywieniową, oceną stanu odżywienia, prewencją chorób dietozależnych, kontrolą jakości produktów żywieniowych i warunków ich przechowywania,  psychologią żywienia i zaburzeń odżywiania, biochemicznymi podstawami żywienia, oraz technologią gastronomiczną. Współczesne trendy zwracają się ku naturalności, przede wszystkim w sferze kulinarnej. Dziś dietetyk, to nie tylko osoba, która leczy otyłość lub niedowagę. To przede wszystkim specjalista, zajmujący się układaniem jadłospisów dostosowanych do stylu życia klientów.


Różne czynniki sprawiają, że współcześnie rynek usług dietetycznych, w tym zapotrzebowanie szpitali i domów pomocy społecznej na wykwalifikowanych dietetyków, rozwija się bardzo dynamicznie. Proces starzenia się społeczeństwa oraz zmiany środowiskowe i w zakresie trybu życia, spowodowane także przez obecną pandemię COVID-19, przyczyniają się do wzrostu zapotrzebowania na specjalistów dietetyków. Rynek pracy oczekuje od absolwentów szkół wyższych umiejętności radzenia sobie z coraz to nowymi problemami i zagrożeniami, z jakimi boryka się człowiek na różnych etapach rozwoju. Do tego przygotowani są nasi specjaliści.


Dietetyka łączy zagadnienia z dziedziny medycyny, biochemii, technologii żywności oraz fizjologii. Jej przedmiotem jest badanie produktów żywnościowych oraz planowanie, nadzorowanie i stosowanie racjonalnych metod żywnościowych w powiązaniu z psychologią, pedagogiką, fizjoterapią i kosmetologią.


Dietetyka od kilku lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wśród absolwentów szkół średnich. Dietetyk jest specjalistą ochrony zdrowia.


 


Zatrudnienie w:


  • placówkach ochrony zdrowia,
  • domach opieki społecznej,
  • poradniach dietetycznych,
  • klubach fitness,
  • ośrodkach sportu i rekreacji,
  • gabinetach dietetycznych,
  • sklepach ze zdrową żywnością.
  • zakłady żywienia zbiorowego.


 


 


Treści kształcenia:


·       Anatomia człowieka,


·       Fizjologia i patofizjologia człowieka,


·       Wprowadzenie do dietetyki,


·       Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo,


·       Żywienie człowieka,


·       Pracownia żywienia,


·       Żywienie w zdrowiu i chorobie,


·       Fizjologia żywienia,


·       Podstawy chemii,


·       Biochemia,


·       Chemia żywności


·       Biotechnologia żywności,


·       Biologia medyczna ,


·       Mikrobiologia,


·       Farmakologia i farmakoterapia,


·       Historia żywności i żywienia,


·       Kliniczny zarys chorób,


·       Żywienie zbiorowe,


·       Żywienie dzieci i młodzieży,


·       Żywienie w sporcie,


·       Parazytologia,


·       Psychologia żywienia,


·       Podstawy psychodietetyki,


·       Pierwsza pomoc przedmedyczna,


·       Toksykologia i bezpieczeństwo żywności,


·       Higiena i sterylizacja,


·       Etyka i ochrona własności intelektualnej,


·       Poradnictwo żywieniowe,


·       Suplementy diety i ziołolecznictwo,


·       Fizykoterapia i masaż,


·       Podstawy działalności gospodarczej,


·       Język angielski zawodowy,


·       Komunikacja interpersonalna i praca w zespole,


·       Bezpieczeństwo i higiena pracy,


·       Prawo w ochronie zdrowia.


 


Warunki rekrutacji*:


Ukończone liceum, technikum lub szkoła policealna, albo ukończona branżowa szkoła II stopnia oraz zdany egzamin potwierdzający kwalifikacje w danym zawodzie lub świadectwo dojrzałości.


Uwaga! *W procesie rekrutacji MATURA NIE JEST WYMAGANA.